Fars dag firas runt om i världen på lite olika datum. Flera nordiska länder firar Fars dag samma datum, den andra söndagen i november. Ett stort antal länder i världen firar istället tredje söndagen i juni, men det finns även fler varianter som sträcker sig med varierade datum över hela året.
Första gången man firade Fars dag var i USA den 19 juni 1910. Mors dag var redan vedertaget att fira och när en kvinna vid namn Sonora Smart Dodd var på en tillställning där Mors dag firades, började hon fundera över varför man inte också firade far på en alldeles egen dag. Hennes pappa hade ensam uppfostrat henne och hennes syskon, sen mamman dött och hon tyckte att han var väl värd en egen dag. Hon ville fira honom ordentligt på hans födelsedag som var den 5 juni. Men förberedelserna tog längre tid än beräknat och firandet ägde istället rum den 19 juni. Trots att många var skeptiska till hennes försök att införa Fars dag blev det en nationell helgdag 1972, 48 år efter att förslaget om helgdag lämnades in! Men bättre sent än aldrig, heter det ju.
I Sverige började man fira 1931 och då var det i juni man firade Fars alldeles egna dag i hela Norden. För att firandet bättre skulle matcha Mors dag (som firas i maj) flyttade man senare Fars dag till att firas i november. Det finns alltså ingen speciell tradition i sig som har varit avvägande för vilket datum man firar.
Fars dag kan firas på många olika sätt efter eget tycke och smak. Frukost på sängen kan vara mysigt att överraska pappa med. Syftet med högtiden är att uppskatta fäderna och egentligen är en present inte nödvändig, men många pappor föräras av t ex en ny slips denna dag. Även böcker och strumpor är populära som gåvor på fars dag. Andra sätt att fira fars dag kan vara att man sjunger traditionella ”Ja må han leva”. En utflykt med familjen eller restaurangbesök kan vara sådant som familjer väljer att göra för sin pappa och helt utesluta en inslagen present. Att ge sin pappa en rejäl kram, känns oavsett övrigt firande, som givet på Fars Dag. Det kan man ju för all del göra lite då och då, när man vill visa lite extra uppskattning, men på Fars Dag kanske man kan hålla sig fast i den varmaste pappa-kramen lite längre än vanligt.